Przyznaj, nigdy Ci nie przyszło do głowy, by zjeść makaron z hummusem, co? A widzisz! Wystarczy pusty żołądek i pozornie pusta lodówka, żeby uruchomić pokłady kulinarnej wyobraźni.
Dziś kolejny odcinek z cyklu #lesswaste. Chciałam Wam przypomnieć (szczególnie, że zaraz święta!), że nie warto wyrzucać jedzenia. Wręcz nie wolno! Dobrze jest czasem zrezygnować z zakupów w sklepie spożywczym, zajrzeć do lodówki i zobaczyć, co można zrobić z tego, co już jest, nawet jeśli na półkach same resztki.
To makaron śródziemnomorski. Sam makaron, parmezan, połączenie czosnku i oliwy to zdecydowanie klimat włoski, ale hummus i kumin to północna Afryka. Całość łączy się zaskakująco dobrze.
Przepis na makaron z hummusem,
z resztek, bardzo #lesswaste
Składniki na 2 porcje
- pół paczki makaronu spaghetti (albo innego ulubionego – około 200 g)
- resztka hummusu (najlepiej 3-4 łyżki)
- natka pietruszki (im więcej tym lepiej)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka kuminu
- oliwki (kilkanaście sztuk)
- cieciorka (kilka łyżek)
- twardy ser opcjonalnie (parmezan, grana padano czy pecorino romano)
- szczypta płatków chilli opcjonalnie
- sól
przykładowe dodatki, które również będą pasować: oliwki, groszek z puszki, cieciorka, owoce morza, szpinak, brokuły, zielone pomidory, pestki dyni, słonecznika, orzechy (nerkowce, pini)
Wstaw wodę na makaron.
Na dużej patelni, na oliwie podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki, chilli i kumin. Dodaj hummus i łyżkę gorącej wody z gotującego się makaronu, żeby stworzyć gęsty sos. Dodaj oliwki, cieciorkę i drobno poszatkowaną natkę. Posól do smaku. To jest też moment na to, żeby dodać inne składniki, które akurat masz w lodówce, a które pasują do zielonego tematu. Wymieszaj, dodaj znowu kilka łyżek wody z makaronu.
Odcedź ugotowany al dente makaron, ale zachowaj kilka łyżek wrzątku. Połącz makaron z sosem na patelni, dodaj wrzątek, żeby sos lepiej połączył się z makaronem.
Przepisy resztkowe, w duchu less waste znajdziesz w moim ebooku z przepisami. Zapraszam 🙂