Przyznaj, nigdy Ci nie przyszło do głowy, by zjeść makaron z hummusem, co? A widzisz! Wystarczy pusty żołądek i pozornie pusta lodówka, żeby uruchomić pokłady kulinarnej wyobraźni. 

Dziś kolejny odcinek z cyklu #lesswaste. Chciałam Wam przypomnieć (szczególnie, że zaraz święta!), że nie warto wyrzucać jedzenia. Wręcz nie wolno! Dobrze jest czasem zrezygnować z zakupów w sklepie spożywczym, zajrzeć do lodówki i zobaczyć, co można zrobić z tego, co już jest, nawet jeśli na półkach same resztki.

To makaron śródziemnomorski. Sam makaron, parmezan, połączenie czosnku i oliwy to zdecydowanie klimat włoski, ale hummus i kumin to północna Afryka. Całość łączy się zaskakująco dobrze.

Przepis na makaron z hummusem,
z resztek, bardzo #lesswaste

Składniki na 2 porcje

  • pół paczki makaronu spaghetti (albo innego ulubionego – około 200 g)
  • resztka hummusu (najlepiej 3-4 łyżki)
  • natka pietruszki (im więcej tym lepiej) 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka kuminu
  • oliwki (kilkanaście sztuk)
  • cieciorka (kilka łyżek)
  • twardy ser opcjonalnie (parmezan, grana padano czy pecorino romano)
  • szczypta płatków chilli opcjonalnie
  • sól

przykładowe dodatki, które również będą pasować: oliwki, groszek z puszki, cieciorka, owoce morza, szpinak, brokuły, zielone pomidory, pestki dyni, słonecznika, orzechy (nerkowce, pini)

Wstaw wodę na makaron.

Na dużej patelni, na oliwie podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki, chilli i kumin. Dodaj hummus i łyżkę gorącej wody z gotującego się makaronu, żeby stworzyć gęsty sos. Dodaj oliwki, cieciorkę i drobno poszatkowaną natkę. Posól do smaku. To jest też moment na to, żeby dodać inne składniki, które akurat masz w lodówce, a które pasują do zielonego tematu. Wymieszaj, dodaj znowu kilka łyżek wody z makaronu.

Odcedź ugotowany al dente makaron, ale zachowaj kilka łyżek wrzątku. Połącz makaron z sosem na patelni, dodaj wrzątek, żeby sos lepiej połączył się z makaronem. 

 

 

Przepisy resztkowe, w duchu less waste znajdziesz w moim ebooku z przepisami. Zapraszam 🙂