Przepis na sos grzybowy – na święta i od święta. No, lepszego nie ma w całym internecie!

Są takie smaki, które pasują tylko do grudniowych wieczorów, do świątecznego stołu, i poświątecznego popołudniowego lenistwa. Te dania tracą urok, gdy przygotowujesz je wiosną czy latem, bo one, by smakować najlepiej, potrzebują chłodu za oknem i słońca, które zachodzi już po 15:00. Sos grzybowy to właśnie takie danie. 

Sos grzybowy, który zaraz Ci pokażę, może być i dodatkiem, i daniem głównym. Od Ciebie zależy, co wybierzesz. 

Przepis na pyszny sos grzybowy

SKŁADNIKI:

  • miska / duży kubek pokrojonych grzybów leśnych (pojemność około pół litra) – jeżeli grzyby są mrożone, zachowaj wodę, która pozostanie po rozmrożeniu
  • por
  • spory kawałek parmezanu (1/3 płaskiego trójkąta)
  • 600 ml mleka
  • oliwa (kilka łyżek)
  • sól i pieprz
  • czosnek (może być granulowany)
  • mąka pszenna
  • 25 g masła
  • natka pietruszki
  1. Dość drobno pokrój umytego pora (całego) i wrzuć na dużą patelnię, na rozgrzaną oliwę. Dodaj dużą szczyptę soli i sporo pieprzu. Smaż, dopóki por nie będzie miękki, fajnie, jak będzie przyrumieniony. 
  1. Dodaj grzyby do przyrumienionego pora, wymieszaj. To jest dobry moment, żeby dodać wodę po rozmrożeniu grzybów. Duś grzyby razem z porem, dodaj znowu sól i pieprz oraz czosnek, tak, jak lubisz. Całość podlewaj wodą, dopóki grzyby nie będą miękkie. 
  1. W średniej wielkości garnku połącz pół litra mleka z masłem i startym parmezanem. Dodaj sól i pieprz. Mocno podgrzej. W kubku połącz resztę mleka z 5 płaskimi łyżkami mąki. Dodaj mąkę do mleka w garnku i mieszaj trzepaczką, dopóki sos nie zgęstnieje. 
  1. Dodaj grzyby z porem do sosu w garnku, wymieszaj i pomału razem duś, żeby smaki się połączyły. To jest dobry moment, żeby spróbować całości i posolić, jeśli jeszcze jest taka potrzeba. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Gotowe. To jest sos – baza. Można dodać do niego mięso, inne warzywa, np. cukinię. Idealnie pasuje do makaronu, ale nie krępuj się – zjedz łyżką do grzanki. 

Moja rada? Dodaj do sosu trochę białego wina i bulionu, mocno podgrzej, wymieszaj i ciesz się kremową zupą! 

Smacznego!

Po więcej pysznych przepisów zapraszam do serwisu Przepisy.pl.

PS Jeśli potrzebujesz (już teraz!) świątecznych kulinarnych inspiracji, pobierz ebooka przygotowanego przez Przepisy.pl.

,,Święta ze smakiem” szykują się naprawdę pyszne! 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *