Za każdym razem, gdy wyrzucam jedzenie, czuję się tak, jakbym kłamała w żywe oczy i oszukiwała. Bo to znaczy, że gdzieś popełniłam błąd, że nie byłam tak ek0-zaangażowana, jak mówiłam, że jestem. Moja droga less waste jest pełna zakrętów i przystanków, jednak idę do celu, wiesz? W każdym razie gotowanie z resztek to coś, co stało się dla mnie naturalne. I daje mi to ogromną satysfakcję. Nie tylko dlatego, że szanuję jedzenie, ale po prostu wiem, że oszczędzam pieniądze. Nie marnuję swoich pieniędzy.
Moje patenty na gotowanie z resztek
Oto kilka podpowiedzi. Zebrałam dla Ciebie wskazówki, do czego wykorzystać to, co możesz znaleźć dziś w swojej lodówce (a możliwe, że nie wiesz, co z nimi zrobić).
ananas | dodaj do curry, zmiksuj z mlekiem kokosowym i zrób domowe lody |
aquafaba | zrób wegańską bezę lub wegański majonez |
awokado | zmiksuj z solą, odrobiną czosnku i soku z cytryny na błyskawiczne guacamole |
bakalie | dodaj do bajaderek lub domowej granoli |
banan | zmieszaj z mlekiem i owocami na smoothie, usmaż placki |
bataty | upiecz i dodaj do curry lub do zupy dyniowej |
bazylia (liście) | zrób sos pesto |
boczek (wędzony) | pokrój bardzo drobno i upraż na chrupiącą posypkę do makaronu |
brokuły | zrób śniadaniowe muffiny z brokułami lub dodaj do sałatki |
brzoskwinia | zmiksuj na smoothie lub dodaj do placków śniadaniowych |
cebula | zrób zupę cebulową, dodaj do curry |
chleb | zrób grzanki, naleśniki |
ciasteczka korzenne | dodaj masło i zmiksuj na krem ciasteczkowy |
ciasto (drożdżowe) | zalej masą jajeczno-śmietanową z cukrem i cynamonem, i upiecz pudding |
ciasto (francuskie lub kruche) | z resztek ciasta wykrój długie paski i ułóż w kratkę na zapiekance |
cukinia | utrzyj na tarce i zrób placki lub dodaj do curry |
czekolada | czy komuś kiedyś została jakaś czekolada? jeśli tak, dodaj do ciasteczek lub rozpuść w gorącym mleku |
czosnek | upiecz do miękkości i dodaj do zupy-kremu |
dynia | dodaj do curry, zrób zupę dyniową lub dyniowe kopytka |
dżem | resztki dżemów dodaj do bajaderek, placków lub owsianki |
fasola (z puszki) | dodaj do gulaszu, zrób czekoladowe ciasto z fasoli, dodaj do curry, zmiksuj z przyprawami na pastę do chleba, połącz z pomidorami na minestrone |
fasolka szparagowa | dodaj do curry lub wytrawnych muffinów |
granat | dodaj do sałatki |
groszek | dodaj do curry, śniadaniowych muffinów, zmiksuj z warzywami na zieloną zupę-krem, zrób pesto |
gruszka | upiecz z dodatkiem cukru i cynamonu |
grzyby | pokrój w plastry i odłóż do suszenia |
hummus | dodaj do gorącego makaronu |
imbir | koniecznie dodaj do curry |
jabłko | usmaż placki z jabłkami |
jabłko (skórki) | upiecz chipsy lub zrób sałatkę z sosem z masła orzechowego |
jajecznica | dodaj odrobinę majonezu, szczypiorku i zużyj jako pastę do kanapki |
jajko (białko) | upiecz bezę, usmaż omlet |
jajko (żółtko) | zrób najlepszą carbonarę lub majonez |
jarmuż | wymieszaj z oliwą i upiecz chipsy |
jogurt | dodaj do smoothie, placków lub nalesników |
kalafior | dodaj do curry lub usmaż z czosnkiem i parmezanem |
kapusta | dodaj do zupy warzywnej lub sajgonek |
kasza | dodaj do sałatki lub wykorzystaj do zrobienia faszerowanej papryki |
kawa (mielona) | dodaj oliwę lub olej kokosowy i przygotuj domowy peeling do ciała |
kawa (zaparzona) | zamróź w foremce do lodu, użyj do kawy mrożonej |
kiełbasa | podsmaż i dodaj do śniadaniowych muffinek |
krakersy | pokrusz i dodaj do panierki |
kukurydza | zrób z niej pikle – pozytywnie zaskakują |
kurczak (panierowany i smażony) | podziel na mniejsze części i dodaj do farszu do tortilli |
kurczak (pieczony) | podziel na mniejsze części i dodaj do farszu do tortilli |
łosoś (wędzony) | zmiksuj z serkiem śmietankowym na pastę kanapkową |
makaron | ugotowany makaron dodaj do sałatki ze świeżych czy pieczonych warzyw |
makrela (wędzona) | dodaj ugotowane jajko, przyprawy i zmiksuj na pastę do chleba |
mango | dodaj oliwę, sok z cytrynym, sól i czosnek i zmiksuj na pyszny dressing |
masło orzechowe | połącz z sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i sokiem z cytryny na orientalny dressing |
melon | zmiksuj na smoothie |
mięso (po filetowaniu) | resztki wykorzystaj do ugotowania bulionu, bazy do sosów |
miód | polej nim placki, dodaj do zimowej herbaty |
mleko | dodaj do smoothie, placków lub naleśników lub zrób sos beszamelowy |
mleko kokosowe | dodaj do curry lub zrób pudding chia |
nać marchewki | zrób pesto |
ogórek | zrób szybkie pikle |
okruchy chipsów | dodaj do bułki tartej i wykorzystaj jako panierka |
oliwki | zmiksuj z czosnkiem na pyszną pastę do chleba |
orzechy | upraż i dodaj do sałatki lub pesto |
orzechy laskowe | upraż, zdejmij skórki, dodaj miód i kakao i zmiksuj na domowy krem czekoladowy |
owoce jagodowe | wymieszaj z cukrem i cynamonem i zapiecz pod kruszonką |
owoce suszone | drobno pokrój i dodaj do ciasteczek owsianych lub owsianki |
owsianka (ugotowana) | ostudź, dodaj jajko i owoce i usmaż śniadaniowe placki |
papryka | upiecz i dodaj do pasty do chleba, dodaj do curry lub zrób pikle |
parmezan | resztki sera dodaj do sosu |
pesto | resztką sosu posmaruj kanapki |
pietruszka (korzeń) | podsmaż na oliwie z czosnkiem lub dodaj do curry |
pietruszka (natka) | dodaj do sosu pesto lub sałatki |
płatki kukurydziane | zrób panierkę do kotletów lub dodaj do kruszonki |
płatki owsiane | dodaj do ciastek lub placków |
pomidor | ugotuj sos do pizzy, zrób shakshukę |
por | pokrój i podsmaż na oliwie, niech będzie bazą sosu lub farszem do tarty |
prażona kukurydza | wymieszaj z roztopioną czekoladą, uformuj kulki i ostudź w lodówce |
pszenna bułka | zrób bułkę tartą, pokrój drobno i przygotuj grzanki do zupy |
rosół | odcedź i zamroź sam bulion, warzywa dodaj do pasztetu |
ryby i owoce morza (po oczyszczeniu) | głowy, ogony i skorupy wykorzystaj do ugotowania rybnego bulionu |
ryż | połącz z mlekiem i ugotuj gęsty pudding, dodaj do warzyw i resztek mięsa lub ryby na szybką sałatkę do pracy, przygotuj smażone ryżowe kulki |
sałata | resztki poszatkuj i dodaj do farszu do sajgonek lub do sałatki z kaszą |
ser pleśniowy | zrób sos serowy do makaronu |
ser żółty | resztki sera zetrzyj na tarce, wymieszaj z bułką tartą i ziarnami i wykorzystaj jako serową panierkę do smażenia mięsa lub warzyw |
skórki z cytryny | wysusz, sproszkuj i dodawaj do herbaty, ciast i potraw z ryb |
skórki z pomarańczy | wysusz, sproszkuj i dodawaj do herbaty, ciast czy owsianki |
szczypior | przesmaż z imbirem i czosnkiem – to baza do dań azjatyckich |
szparagi | twarde końcówki rozdrobnij i dodaj do zupy |
szpinak | dodaj do ugotowanych ziemniaków i zrób szpinakowe kopytka |
szynka | dodaj do śniadaniowych wytrawnych muffinów |
śliwki | wymieszaj z innymi owocami, dodaj cukier, cynamon i zapiecz pod kruszonką |
śmietana | dodaj do sosu do makaronu |
tort | resztki ciasta użyj do zrobienia bajaderek |
tortilla | posmaruj sosem pomidorowym, ułóż ulubione dodatki i przygotuj ekspresową pizzę, pokój w trójkąty i podpiecz na chrupiące nachosy |
truskawki | zmiksuj na smoothie |
twaróg | dodaj do śniadaniowych placków na słodko |
wafle ryżowe | dodaj do bajaderek |
warzywa (mrożone) | dużo końcówek opakowań połącz, dodaj przyprawy, ugotuj bulion i zamroź – będzie świetną bazą do sosów i zup |
warzywa (z rosołu) | dodaj do pasztetu, zrób pastę na kanapki |
wątróbka (smażona) | dodaj warzywa z rosołu i zmiksuj na pastę do chleba |
wolowina (np. w pieczeni) | połącz z warzywami, przyprawami i zrób sos do makaronu |
ziemniaki (ugotowane) | usmaż frytki, zrób kopytka |
zioła (świeże) | świeże listki włóż do pojemnika na kostki lodu, zalej oliwą i zamroź |
UWAGA!
Jeśli szukasz przepisów z wykorzystaniem tych produktów, znajdziesz je w moim ebooku ,,Proste Less Waste”.
Przepis na pierogi z mięsem i pierogi ruskie, czyli do czego wykorzystuję mięso z rosołu i stare ziemniaki z wczorajszego obiadu
Nigdy nie robiłam pierogów z mięsem, osobiście uważam, że są za bardzo czasochłonne i za szybko się je zjada. Ale gotowanie z resztek mnie do tego zobligowało. Poza tym je uwielbiam.
Mięso do pierogów to zmiksowane mięso oraz jarzyny z rosołu. Raz na jakiś czas robię FEST rosół, z wołowiną, kurczakiem i podwójną ilością warzyw. Ponieważ marchewkę zjadamy z zupą, do pierogów trafiło mięso, pietruszka oraz seler, a także ugotowana cebula.
Wszystkie składniki rozdrabniam (oczywiście oddzielam mięso od kości) i traktuję z czułością ręcznym blenderem.
Ciasto na pierogi robię totalnie na oko. Do około pół kg mąki dodaję dwa jajka i pół szklanki lekko ciepłej wody. Wyrabiam ciasto, dodając albo więcej mąki, albo jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
Małe porcje ciasta rozwałkowuję na blacie posypanym mąką. Wykrawam kółka szklanką do herbaty, na środek kładę czubatą łyżeczkę mięsnej masy i zalepiam. Gotuję w osolonej wodzie.
Natomiast farsz na pierogi ruskie (w mojej rodzinie to pierogi bez twarogu) robię ze starych ziemniaków, które mieszam z usmażoną na maśle cebulą, dodaję też sporą ilość mielonego pieprzu. To jest tak dobre, że szkoda czasu na lepienie pierogów, najchętniej jadłabym to łyżką bez niczego…
To gotowanie z resztek zmobilizowało mnie to tego, bym więcej czasu poświęciła na to, co jemy. Na co dzień nie chce mi się robić pierogów (szybsza wersja to naleśniki), ale obiecałam sobie, że nie będę wyrzucała żywności. I w 90% dotrzymuję słowa.
A oto nasze piękne kandydatki:
Te gotowane z cebulką to pierogi ruskie. Te podsmażane to te z mięsem.
moje patenty na gotowanie z resztek
Gotowanie z resztek a oszczędzanie
Szczerze? Gotowanie z resztek to bardziej sposób na oszczędzanie niż na ratowanie planety. Gdy skutecznie na ziemię ściąga Cię życie i częściej myślisz o tym, czym nakarmić własne dzieci, niż o tym, czy daleko daleko stąd żółwie jedzą plastikowe słomki, less waste zaczyna być sposobem na życie, bo to pomaga Ci ogarniać rzeczywistość. A ratowanie planety schodzi na dalszy plan. Doskonale to rozumiem!
Jakiś czas temu zrobiłam test. Spisałam, jak działania w duchu less waste przełożyły się na mój miesięczny budżet. Wynik mnie zaskoczył. Prawie 800 zł mniej wydałam w porównywalnym okresie czasu.
Ha! To wszystko ładnie zapisałam i stworzyłam ebooka, dzięki któremu dużo szybciej niż ja wdrożysz zmiany. Ich efektem będzie kilka stówek więcej w domowym budżecie!
KUP TERAZ i wydawaj mniej.