Za każdym razem, gdy wyrzucam jedzenie, czuję się tak, jakbym kłamała w żywe oczy i oszukiwała. Bo to znaczy, że gdzieś popełniłam błąd, że nie byłam tak ek0-zaangażowana, jak mówiłam, że jestem. Moja droga less waste jest pełna zakrętów i przystanków, jednak idę do celu, wiesz? W każdym razie gotowanie z resztek to coś, co stało się dla mnie naturalne. I daje mi to ogromną satysfakcję. Nie tylko dlatego, że szanuję jedzenie, ale po prostu wiem, że oszczędzam pieniądze. Nie marnuję swoich pieniędzy.

 

Moje patenty na gotowanie z resztek

Oto kilka podpowiedzi. Zebrałam dla Ciebie wskazówki, do czego wykorzystać to, co możesz znaleźć dziś w swojej lodówce (a możliwe, że nie wiesz, co z nimi zrobić).

ananas dodaj do curry, zmiksuj z mlekiem kokosowym i zrób domowe lody
aquafaba zrób wegańską bezę lub wegański majonez
awokado zmiksuj z solą, odrobiną czosnku i soku z cytryny na błyskawiczne guacamole
bakalie dodaj do bajaderek lub domowej granoli
banan zmieszaj z mlekiem i owocami na smoothie, usmaż placki
bataty upiecz i dodaj do curry lub do zupy dyniowej
bazylia (liście) zrób sos pesto
boczek (wędzony) pokrój bardzo drobno i upraż na chrupiącą posypkę do makaronu
brokuły zrób śniadaniowe muffiny z brokułami lub dodaj do sałatki
brzoskwinia zmiksuj na smoothie lub dodaj do placków śniadaniowych
cebula zrób zupę cebulową, dodaj do curry
chleb zrób grzanki, naleśniki
ciasteczka korzenne dodaj masło i zmiksuj na krem ciasteczkowy
ciasto (drożdżowe) zalej masą jajeczno-śmietanową z cukrem i cynamonem, i upiecz pudding
ciasto (francuskie lub kruche) z resztek ciasta wykrój długie paski i ułóż w kratkę na zapiekance
cukinia utrzyj na tarce i zrób placki lub dodaj do curry
czekolada czy komuś kiedyś została jakaś czekolada? jeśli tak, dodaj do ciasteczek lub rozpuść w gorącym mleku
czosnek upiecz do miękkości i dodaj do zupy-kremu
dynia dodaj do curry, zrób zupę dyniową lub dyniowe kopytka
dżem resztki dżemów dodaj do bajaderek, placków lub owsianki
fasola (z puszki) dodaj do gulaszu, zrób czekoladowe ciasto z fasoli, dodaj do curry, zmiksuj z przyprawami na pastę do chleba, połącz z pomidorami na minestrone
fasolka szparagowa dodaj do curry lub wytrawnych muffinów
granat dodaj do sałatki
groszek dodaj do curry, śniadaniowych muffinów, zmiksuj z warzywami na zieloną zupę-krem, zrób pesto
gruszka upiecz z dodatkiem cukru i cynamonu
grzyby pokrój w plastry i odłóż do suszenia
hummus dodaj do gorącego makaronu
imbir koniecznie dodaj do curry
jabłko usmaż placki z jabłkami
jabłko (skórki) upiecz chipsy lub zrób sałatkę z sosem z masła orzechowego
jajecznica dodaj odrobinę majonezu, szczypiorku i zużyj jako pastę do kanapki
jajko (białko) upiecz bezę, usmaż omlet
jajko (żółtko) zrób najlepszą carbonarę lub majonez
jarmuż wymieszaj z oliwą i upiecz chipsy
jogurt dodaj do smoothie, placków lub nalesników
kalafior dodaj do curry lub usmaż z czosnkiem i parmezanem
kapusta dodaj do zupy warzywnej lub sajgonek
kasza dodaj do sałatki lub wykorzystaj do zrobienia faszerowanej papryki
kawa (mielona) dodaj oliwę lub olej kokosowy i przygotuj domowy peeling do ciała
kawa (zaparzona) zamróź w foremce do lodu, użyj do kawy mrożonej
kiełbasa podsmaż i dodaj do śniadaniowych muffinek
krakersy pokrusz i dodaj do panierki
kukurydza zrób z niej pikle – pozytywnie zaskakują
kurczak (panierowany i smażony) podziel na mniejsze części i dodaj do farszu do tortilli
kurczak (pieczony) podziel na mniejsze części i dodaj do farszu do tortilli
łosoś (wędzony) zmiksuj z serkiem śmietankowym na pastę kanapkową
makaron ugotowany makaron dodaj do sałatki ze świeżych czy pieczonych warzyw
makrela (wędzona) dodaj ugotowane jajko, przyprawy i zmiksuj na pastę do chleba
mango dodaj oliwę, sok z cytrynym, sól i czosnek i zmiksuj na pyszny dressing
masło orzechowe połącz z sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i sokiem z cytryny na orientalny dressing
melon zmiksuj na smoothie
mięso (po filetowaniu) resztki wykorzystaj do ugotowania bulionu, bazy do sosów
miód polej nim placki, dodaj do zimowej herbaty
mleko dodaj do smoothie, placków lub naleśników lub zrób sos beszamelowy
mleko kokosowe dodaj do curry lub zrób pudding chia
nać marchewki zrób pesto
ogórek zrób szybkie pikle
okruchy chipsów dodaj do bułki tartej i wykorzystaj jako panierka
oliwki zmiksuj z czosnkiem na pyszną pastę do chleba
orzechy upraż i dodaj do sałatki lub pesto
orzechy laskowe upraż, zdejmij skórki, dodaj miód i kakao i zmiksuj na domowy krem czekoladowy
owoce jagodowe wymieszaj z cukrem i cynamonem i zapiecz pod kruszonką
owoce suszone drobno pokrój i dodaj do ciasteczek owsianych lub owsianki
owsianka (ugotowana) ostudź, dodaj jajko i owoce i usmaż śniadaniowe placki
papryka upiecz i dodaj do pasty do chleba, dodaj do curry lub zrób pikle
parmezan resztki sera dodaj do sosu
pesto resztką sosu posmaruj kanapki
pietruszka (korzeń) podsmaż na oliwie z czosnkiem lub dodaj do curry
pietruszka (natka) dodaj do sosu pesto lub sałatki
płatki kukurydziane zrób panierkę do kotletów lub dodaj do kruszonki
płatki owsiane dodaj do ciastek lub placków
pomidor ugotuj sos do pizzy, zrób shakshukę
por pokrój i podsmaż na oliwie, niech będzie bazą sosu lub farszem do tarty
prażona kukurydza wymieszaj z roztopioną czekoladą, uformuj kulki i ostudź w lodówce
pszenna bułka zrób bułkę tartą, pokrój drobno i przygotuj grzanki do zupy
rosół odcedź i zamroź sam bulion, warzywa dodaj do pasztetu
ryby i owoce morza (po oczyszczeniu) głowy, ogony i skorupy wykorzystaj do ugotowania rybnego bulionu
ryż połącz z mlekiem i ugotuj gęsty pudding, dodaj do warzyw i resztek mięsa lub ryby na szybką sałatkę do pracy, przygotuj smażone ryżowe kulki
sałata resztki poszatkuj i dodaj do farszu do sajgonek lub do sałatki z kaszą
ser pleśniowy zrób sos serowy do makaronu
ser żółty resztki sera zetrzyj na tarce, wymieszaj z bułką tartą i ziarnami i wykorzystaj jako serową panierkę do smażenia mięsa lub warzyw
skórki z cytryny wysusz, sproszkuj i dodawaj do herbaty, ciast i potraw z ryb
skórki z pomarańczy wysusz, sproszkuj i dodawaj do herbaty, ciast czy owsianki
szczypior przesmaż z imbirem i czosnkiem – to baza do dań azjatyckich
szparagi twarde końcówki rozdrobnij i dodaj do zupy
szpinak dodaj do ugotowanych ziemniaków i zrób szpinakowe kopytka
szynka dodaj do śniadaniowych wytrawnych muffinów
śliwki wymieszaj z innymi owocami, dodaj cukier, cynamon i zapiecz pod kruszonką
śmietana dodaj do sosu do makaronu
tort resztki ciasta użyj do zrobienia bajaderek
tortilla posmaruj sosem pomidorowym, ułóż ulubione dodatki i przygotuj ekspresową pizzę, pokój w trójkąty i podpiecz na chrupiące nachosy
truskawki zmiksuj na smoothie
twaróg dodaj do śniadaniowych placków na słodko
wafle ryżowe dodaj do bajaderek
warzywa (mrożone) dużo końcówek opakowań połącz, dodaj przyprawy, ugotuj bulion i zamroź – będzie świetną bazą do sosów i zup
warzywa (z rosołu) dodaj do pasztetu, zrób pastę na kanapki
wątróbka (smażona) dodaj warzywa z rosołu i zmiksuj na pastę do chleba
wolowina (np. w pieczeni) połącz z warzywami, przyprawami i zrób sos do makaronu
ziemniaki (ugotowane) usmaż frytki, zrób kopytka
zioła (świeże) świeże listki włóż do pojemnika na kostki lodu, zalej oliwą i zamroź

UWAGA!

Jeśli szukasz przepisów z wykorzystaniem tych produktów, znajdziesz je w moim ebooku ,,Proste Less Waste”.

Przepis na pierogi z mięsem i pierogi ruskie, czyli do czego wykorzystuję mięso z rosołu i stare ziemniaki z wczorajszego obiadu

Nigdy nie robiłam pierogów z mięsem, osobiście uważam, że są za bardzo czasochłonne i za szybko się je zjada. Ale gotowanie z resztek mnie do tego zobligowało. Poza tym je uwielbiam.

Mięso do pierogów to zmiksowane mięso oraz jarzyny z rosołu. Raz na jakiś czas robię FEST rosół, z wołowiną, kurczakiem i podwójną ilością warzyw. Ponieważ marchewkę zjadamy z zupą, do pierogów trafiło mięso, pietruszka oraz seler, a także ugotowana cebula.

Wszystkie składniki rozdrabniam (oczywiście oddzielam mięso od kości) i traktuję z czułością ręcznym blenderem.

Ciasto na pierogi robię totalnie na oko. Do około pół kg mąki dodaję dwa jajka i pół szklanki lekko ciepłej wody. Wyrabiam ciasto, dodając albo więcej mąki, albo jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinno odchodzić od ręki.

Małe porcje ciasta rozwałkowuję na blacie posypanym mąką. Wykrawam kółka szklanką do herbaty, na środek kładę czubatą łyżeczkę mięsnej masy i zalepiam. Gotuję w osolonej wodzie.

Natomiast farsz na pierogi ruskie (w mojej rodzinie to pierogi bez twarogu) robię ze starych ziemniaków, które mieszam z usmażoną na maśle cebulą, dodaję też sporą ilość mielonego pieprzu. To jest tak dobre, że szkoda czasu na lepienie pierogów, najchętniej jadłabym to łyżką bez niczego…

To gotowanie z resztek zmobilizowało mnie to tego, bym więcej czasu poświęciła na to, co jemy. Na co dzień nie chce mi się robić pierogów (szybsza wersja to naleśniki), ale obiecałam sobie, że nie będę wyrzucała żywności. I w 90% dotrzymuję słowa.

A oto nasze piękne kandydatki:

Te gotowane z cebulką to pierogi ruskie. Te podsmażane to te z mięsem.

 

moje patenty na gotowanie z resztek

Gotowanie z resztek a oszczędzanie

Szczerze? Gotowanie z resztek to bardziej sposób na oszczędzanie niż na ratowanie planety. Gdy skutecznie na ziemię ściąga Cię życie i częściej myślisz o tym, czym nakarmić własne dzieci, niż o tym, czy daleko daleko stąd żółwie jedzą plastikowe słomki, less waste zaczyna być sposobem na życie, bo to pomaga Ci ogarniać rzeczywistość. A ratowanie planety schodzi na dalszy plan. Doskonale to rozumiem!

Jakiś czas temu zrobiłam test. Spisałam, jak działania w duchu less waste przełożyły się na mój miesięczny budżet. Wynik mnie zaskoczył. Prawie 800 zł mniej wydałam w porównywalnym okresie czasu.

Ha! To wszystko ładnie zapisałam i stworzyłam ebooka, dzięki któremu dużo szybciej niż ja wdrożysz zmiany. Ich efektem będzie kilka stówek więcej w domowym budżecie!

KUP TERAZ i wydawaj mniej.