Podobno dom bez gofrownicy jest uboższy o milion doznań. Powoli zaczynam się z tym zgadzać! Wytrawne domowe gofry okazały się pomysłem idealnym. Nie tylko na szybkie domowe jedzenie, ale na to, by wykorzystać WSZYSTKIE resztki z lodówki. Myślę, że poniższe przepisy BARDZO Cię zaskoczą. Jestem tego pewna!

Jeśli jeszcze nie przekonałam Cię, że gotowanie z resztek to najlepsze, co możesz wprowadzić w swoim domu, dziś przekonam Cię na pewno. Jestem pewna, że nie przyszło Ci do głowy, by z tych składników zrobić wytrawne domowe gofry. Mam rację?

Oto trzy przepisy na resztkowe, ekologiczne, pyszne i proste wytrawne domowe gofry! 

Wytrawne domowe gofry, ryżowe i bezglutenowe

Tak, z ryżu, który został z obiadu, można zrobić gofry. I to nie byle jakie, pyszne! Jeśli musisz trzymać się diety bezglutenowej, to może być przepis dla Ciebie.

Składniki na 4 porcje:

– ryż ugotowany (1-1,5 szklanki)
– groszek (resztka – kilka łyżek)
– ser grana padano (im więcej, tym lepiej)
– jajko
– sól
– czosnek granulowany
Całość wymieszaj, piecz w nagrzanej, wysmarowanej oliwą gofrownicy na złoty kolor. Najlepiej smakują gorące, posypane serem.

 

Wytrawne domowe gofry ziemniaczano-marchewkowe

A jednak – można wprowadzić warzywa do diety swoich dzieci. W bardzo sprytny sposób!

Przepis na 4 porcje

– 1 spora marchewka
– kawałek korzenia pietruszki
– 2 spore ziemniaki
– 1 jajko
– sól
– czosnek granulowany
– ser grana padano (solidna porcja)
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj jajko, ser i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na rozgrzaną gofrownicę, wysmarowaną tłuszczem. Mocno dociśnij pokrywę. Piecz, aż gofry będą ładnie zarumienione.
Polecam podawać z majonezem, wymieszanym z suszonymi pomidorami. Najlepsze są na ciepło!

 

 

Wytrawne domowe gofry z czerstwego chleba, o smaku pizzy

Te są GENIALNE! I wyobraź sobie, że zrobisz je z… czerstwego chleba.

Składniki na 4 porcje

– 6 dużych kromek czerstwego chleba
– pół szklanki mleka
– 1 jajko
– suszone pomidory w ziołach (5-6 kawałków)
– czosnek granulowany
– 12 plasterków salami
– 4 duże plastry sera lub 8 małych
Chleb, mleko, jajko oraz suszone pomidory i przyprawy blendujemy na gładką masę. Na rozgrzaną gofrownice wykładamy cienka warstwę “ciasta”, na to rozkładamy po 3 plasterki salami i plaster sera. Całość przykrywamy kolejną warstwą “ciasta” tak, żeby przykrywało salami i ser. Pieczemy kilka minut, aż gofry będą mocno brązowe.
Te gofry są smaczne też na zimno, choć najlepsze są gorące. Dzieci lubią z ketchupem.

Z tym gotowaniem z resztek jest tak – to jest trudne w teorii, ale jak już wpadniesz w wir praktyki, w tydzień staniesz się mistrzynią!

W naszej rodzinie specjalistką od gotowania z resztek jest moja siostra Emilka, która jest autorką kulinarnej części zestawu naszych ebooków ,,Proste less waste”.

Wytrawne domowe gofry to jej pomysł.

UWAGA!

Nie wyrzucaj jedzenia, nie marnuj żywności – wykorzystuj je przygotowując pyszne posiłki!

Już dziś przestań marnować pieniądze – żyjąc less waste możesz miesięcznie zaoszczędzić MINIMUM 790 złotych!

POBIERZ ebooka dla siebie!I rób nie tylko domowe gofry, ale mnóstwo innych pyszności! 🙂