
Placki z cukinii to propozycja nie tylko dla wegetarian. Zdrowsza, moim zdaniem, wersja placków ziemniaczanych to ulga dla sumienia. Masz ochotę na coś smażonego, chrupiącego, pysznego i to z jogurtowym sosem? Placki z cukinii to odpowiedź.
składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 jajka
- mąka (ja miałam żytnią)
- sól pieprz
- ogórek
- rzodkiewka
- jogurt naturalny
Na grubych oczkach starłam 2 obrane cukinie (bez środków), do tego dodałam mocno zmiksowane w blenderze 2 cebule i 2 ziemniaki. Wymieszałam, dodałam 2 jajka i gdzieś pół szklanki mąki, bo było za bardzo płynne. Sól, pieprz i na teflonową patelnię (przyznam bez bicia, że nie obyło sie bez odrobiny oleju). Sos to starty na grubych oczkach ogórek (ogórek wyciśnięty!) z rzodkiewką, sól, pieprz i jogurt. To wszystko!