Pierogi z mięsem, nigdy ich wcześniej nie robiłam! Choć ich smak zawsze za mną chodzi. Ale przecież to jest takie czasochłonne! Litości. Ale czego się nie robi, by usłyszeć ,,naprawdę? kocham cię!”. Reakcja, jakbym conajmniej zaproponowała Markowi weekendowy maraton z playstation. Niewiarygodne!
pierogi z mięsem

Składniki na pierogi z mięsem:

ciasto
  • 1 kilogram mąki pszennej
  • jajko
  • szklanka ciepłej wody
 rosół
  • 4 ćwiartki z kurczaka (te UDA)
  • pierś z kurczaka
  • włoszczyzna
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
+ cebula smażona, popieprzona i posolona!
Ugotuj rosół. Jak zawsze, lecz zanim wykorzystasz bulion do pomidorowej, odlej trochę płynu, przyda się potem 🙂 Ostudź ugotowane mięso, oddziel od kości. Wiem, że to nieapetyczne, ale nie wyrzucaj skórek i tłuszczu – dobrze wypadają w farszu, believe me!
Zmiel mięso (skórki z kurczaka też), jesli chcesz, dodaj marchewkę. Ja nie dodałam, ale znam kogoś, kto dodał i też mu wyszło ;)) Jak pewnie zauważysz, mięso jest sypkie. To jest ten moment, by dodać trochę bulionu. Zanim zabierzesz się za ciasto, dopraw!
Ciasto najlepiej powierzyć swojemu mężczyźnie, do tej pory nie wiem, jak kiedyś udawało mi się robić pierogi bez doraźnej pomocy Tatowego…
Potem idzie już z górki. Wałkuj ciasto zrobione wcześniej z 3/4 kg mąki, jajka i wody (1/4 z kg mąki używacie do podsypywania, coby się nie przykleiło). Wykrój kółka szklanką, do środka daj 2 łyżeczki farszu i sklej. Do gotującej się osolonej wody wlej troche oleju, żeby się pierogi nie sklejały w misce (jak zostaną na później).
smacznego!
pierogi z mięsem
dobre, prawda?