Żebym zjadła cos zdrowego, musi to być zakamuflowane na przykład w słodyczach. Muffinki z truskawkami, w dodatku migdałowe, z musli, brzmią jak dobry plan.Muffinki z truskawkami
Przepis na muffinki bazowy, jest dziełem mojej Siostry, natomiast ja go zmodyfikowałam. Pozmieniałam proporcje, także oto przepis na około 30 muffinków.
  • 3 jogurty naturalne
  • szklanka mąki żytniej
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół masła
  • aromat migdałowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • solidny talerz od zupy musli (ja pomieszałam garść siemienia lnianego, garść słonecznika, trochę śliwkowych otrębów, trochę pestek dyni i owocowe musli śniadaniowe – wyszła spora miseczka)
  • truskawki
W jednej misce mieszamy suche, w drugiej mokre, a na końcu wsypujemy partiami suche do mokrego i mieszamy, aż będzie galante. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Najlepsze, jak się okazało, są foremki silikonowe. Układałam warstwami – łyżka ciasta, truskawka, łyżka ciasta. I do piekarnika. Podobno na 15 minut, u nas było trochę dłużej, do zarumienienia.

Muffinki z truskawkami
Muffinki z truskawkami
Muffinki z truskawkami
Muffinki z truskawkami