Jakiś czas temu, niesiona falą dbania o siebie i dbania o to, co jem, kupiłam w sklepie internetowym kilka kilogramów jedzenia. Zaraz podam przepis na ciastka owsiane, ale najpierw muszę napisać wstęp. 🙂 Więc. Mąka ryżowa, mąka kasztanowa, bakalie (przez przypadek nawet 2 kilogramy migdałów), płatki owsiane, wiórki kokosowe. I tak to stoi w kuchni. Bo nie jesteśmy w stanie zjeść tego w tydzień, prawda?

Nastał ten dzień. Moja Córka ma 6 lat, jest 1 maja, ja z bólem głowy idę poleżeć, a ona po cichaczu idzie zrobić nam kanapki. A potem chce zrobić owsiankę. A potem chce zrobić dewolaja z frytkami. Więc idziemy do kuchni robić ciastka owsiane. Lubię obserwować jej minę, gdy odkrywa, że jej działanie ma pyszną kontynuację. Że to nie na niby, z plasteliny, że mama zrobi ,,mniam mniam” i można lepić dalej.

Tu jest odpowiednia proporcja, czas pieczenia, zapach i smak.

Oto przepis na bezglutenowe ciastka owsiane, pachnące masłem i prażonymi orzechami.  Z mąką ryżową i kasztanową. Z bakaliami i odrobiną miodu.

Składniki na ciastka owsiane

  • garść wiórków kokosowych
  • 3 łyżki nasion chia
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki mąki kasztanowej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 120 gramów masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • duża łyżka miodu
  • kilka łyżek mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka posiekanych orzechów (i nas laskowe i migdały)
  • 1/3 szklanki pokrojonego suszonego mango
  • pół szklanki pokrojonych suszonych daktyli

W małym garnku rozpuść masło z cukrem i miodem.

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.

Gdy masło odrobinę ostygnie, wlej je do miski z suchymi składnikami. Dolej odrobinę mleka i dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Na blasze połóż uformowane dziecięcymi łapkami ciastka.

Piecz, aż się zarumienią. Około 15 minut.

PS Mąkę ryżową i kasztanową można śmiało zastąpić pszenną. 🙂

Więcej przepisów znajdziesz pod TYM linkiem.