Jakiś czas temu, niesiona falą dbania o siebie i dbania o to, co jem, kupiłam w sklepie internetowym kilka kilogramów jedzenia. Zaraz podam przepis na ciastka owsiane, ale najpierw muszę napisać wstęp. 🙂 Więc. Mąka ryżowa, mąka kasztanowa, bakalie (przez przypadek nawet 2 kilogramy migdałów), płatki owsiane, wiórki kokosowe. I tak to stoi w kuchni. Bo nie jesteśmy w stanie zjeść tego w tydzień, prawda?
Nastał ten dzień. Moja Córka ma 6 lat, jest 1 maja, ja z bólem głowy idę poleżeć, a ona po cichaczu idzie zrobić nam kanapki. A potem chce zrobić owsiankę. A potem chce zrobić dewolaja z frytkami. Więc idziemy do kuchni robić ciastka owsiane. Lubię obserwować jej minę, gdy odkrywa, że jej działanie ma pyszną kontynuację. Że to nie na niby, z plasteliny, że mama zrobi ,,mniam mniam” i można lepić dalej.
Tu jest odpowiednia proporcja, czas pieczenia, zapach i smak.
Oto przepis na bezglutenowe ciastka owsiane, pachnące masłem i prażonymi orzechami. Z mąką ryżową i kasztanową. Z bakaliami i odrobiną miodu.
Składniki na ciastka owsiane
- garść wiórków kokosowych
- 3 łyżki nasion chia
- szklanka płatków owsianych
- pół szklanki mąki kasztanowej
- pół szklanki mąki ryżowej
- 120 gramów masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- duża łyżka miodu
- kilka łyżek mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka posiekanych orzechów (i nas laskowe i migdały)
- 1/3 szklanki pokrojonego suszonego mango
- pół szklanki pokrojonych suszonych daktyli
W małym garnku rozpuść masło z cukrem i miodem.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
Gdy masło odrobinę ostygnie, wlej je do miski z suchymi składnikami. Dolej odrobinę mleka i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Na blasze połóż uformowane dziecięcymi łapkami ciastka.
Piecz, aż się zarumienią. Około 15 minut.
PS Mąkę ryżową i kasztanową można śmiało zastąpić pszenną. 🙂
Więcej przepisów znajdziesz pod TYM linkiem.