Te rogaliki to moja dzisiejsza medytacja. Moje zebranie myśli, moja kawa poranna i chwila ciszy. Robiłam je o 6:00 rano oglądając ostatni sezon ,,Lekarzy”. Pomyślałam, że rogaliki drożdżowe robione tak rano, w samotności, w bardzo jesienny już listopadowy poranek to dobry pomysł.

Bo jesienne nostalgiczne poranki to dobry czas na zapach ciasta drożdżowego. Tak pachnie od czasu do czasu dom…

Ten przepis na ciasto drożdżowe mam w pamięci od 20 lat. Nie wiem, skąd je mam, ale znam na pamięć i jest to przepis, po który sięgam bardzo często. Bo pasuje zarówno, jeśli chcę zrobić coś słodkiego, ale również gdy zastanawiam się, co przygotować na Wigilię. Jest super do pasztecików!

Przepis na rogaliki drożdżowe z jabłkami i orzechami włoskimi

CIASTO na rogaliki drożdżowe:

  • Kubeczek śmietany 18% 200g
  • Masło 200g
  • Jajko
  • 8g suszonych drożdży (jedno opakowanie)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli

Do miski przełóż śmietanę, wymieszaj z drożdżami i jajkiem. Dodaj roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Wymieszaj. Dosyp mąkę i zrób ciasto. Powinno bardzo łatwo odchodzić od dłoni. Przykryj ciasto na rogaliki drożdżowe czystą ściereczką i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

NADZIENIE:
Ja dziś z szafki wyciągnęłam słoik duszonych jabłek (dostałam od rodziców), które wymieszałam z cukrem waniliowym i łyżeczka cynamonu. No i oczywiście orzechy włoskie!

Przepis na prażone jabłka możesz wziąć z Kwestii Smaku.

Posmaruj rogaliki drożdżowe roztrzepanym jajkiem. Ja posypałam je jeszcze cukrem waniliowym.

Piecz w 180 stopniach, aż się zarumienią.

 

UWAGA! W tym przepisie na rogaliki drożdżowe jest naprawdę mało cukru. Wiem, że dla niektórych są za mało słodkie, dlatego, jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki, do masła dodaj trochę cukru, który się roztopi razem z masłem. Lub bardziej posłódź nadzienie.

Smacznego.
I dobrego, spokojnego, jesiennego dnia!

PS Zobacz też przepis na jabłecznik na kruchym spodzie!