Blogiem Roku 2012 został pierwszy z Polsce blog kulinarno-filmowy. Da się? Da! Blog Pauliny Wnuk – From Movie To The Kitchen – to umiejętne połączenie tego, co smakuje, także na ekranie. Moim zdaniem – genialny pomysł, a sama Autorka – skromna, utalentowana…a do tego dzielna mama;)
Gdzie pojedziesz w podróż marzeń?
Moja podróż marzeń nie
znajduje się jeszcze w moim zasięgu. Od zawsze chciałam pojechać do
Meksyku, ale póki co chyba wybiorę się gdzieś bliżej, gdziekolwiek gdzie
jest ciepło 😉
znajduje się jeszcze w moim zasięgu. Od zawsze chciałam pojechać do
Meksyku, ale póki co chyba wybiorę się gdzieś bliżej, gdziekolwiek gdzie
jest ciepło 😉
Jesteś z tych słodkich, czy z tych słonych dziewczyn?
Raczej
z tych słonych, a nawet ostrych 😉 Uwielbiam pikantne potrawy –
kuchnię meksykańską, indyjską i azjatycką, ale też bardzo doceniam
polską kuchnię. Bardzo interesuje mnie kuchnia regionalna. Za to jeśli
chodzi o słodkości nie mam problemów z podstawami, ale też ćwiczę z co
raz to bardziej wyszukanymi słodkościami żeby być co raz lepszą również w
wypiekach.
z tych słonych, a nawet ostrych 😉 Uwielbiam pikantne potrawy –
kuchnię meksykańską, indyjską i azjatycką, ale też bardzo doceniam
polską kuchnię. Bardzo interesuje mnie kuchnia regionalna. Za to jeśli
chodzi o słodkości nie mam problemów z podstawami, ale też ćwiczę z co
raz to bardziej wyszukanymi słodkościami żeby być co raz lepszą również w
wypiekach.
Nie kusi Cie, by blog stał się Twoja pracą, sposobem na zarabianie?
Dzięki
wygranej w konkursie Blog Roku 2012 otworzyły się przede mną pewne
możliwości, nawet zarobkowe i ciężko byłoby z nich nie skorzystać, ale
nie jestem w stanie powiedzieć czy będzie to moją pracą. Cały czas myślę
o tym, aby nie zatrzeć cienkiej granicy między blogowaniem z własnej
potrzeby, a blogowaniem z przymusu.
wygranej w konkursie Blog Roku 2012 otworzyły się przede mną pewne
możliwości, nawet zarobkowe i ciężko byłoby z nich nie skorzystać, ale
nie jestem w stanie powiedzieć czy będzie to moją pracą. Cały czas myślę
o tym, aby nie zatrzeć cienkiej granicy między blogowaniem z własnej
potrzeby, a blogowaniem z przymusu.
Kształcisz się w kulinarnej dziedzinie czy po prostu gotowanie to smaczna pasja?
Gotowanie
to pasja, ale też chcę szlifować swoje umiejętności. W miarę możliwości
staram się brac udział w różnych kulinarnych wydarzeniach, warsztatach,
festiwalach.
to pasja, ale też chcę szlifować swoje umiejętności. W miarę możliwości
staram się brac udział w różnych kulinarnych wydarzeniach, warsztatach,
festiwalach.
Czy mając kilkuletniego synka, Tymoteusza, masz dużo czasu na gotowanie?
Tymek
jest moim małym kulinarnym pomocnikiem. Uwielbia dodawać składniki,
miksować, mieszać i próbować tego co razem stworzymy. Czas spędzony w
kuchni to również czas poświęcony jemu, bo widzę że jest tym równie
zainteresowany jak ja. Najpiękniejsze co od niego usłyszałam odnośnie
moich kulinarnych umiejętności to: “Mamo, jesteś najlepszym kucharzem na
świecie” 😉
jest moim małym kulinarnym pomocnikiem. Uwielbia dodawać składniki,
miksować, mieszać i próbować tego co razem stworzymy. Czas spędzony w
kuchni to również czas poświęcony jemu, bo widzę że jest tym równie
zainteresowany jak ja. Najpiękniejsze co od niego usłyszałam odnośnie
moich kulinarnych umiejętności to: “Mamo, jesteś najlepszym kucharzem na
świecie” 😉
Kto jest Twoim kulinarnym krytykiem?
Głównie rodzina i znajomi. Raz przygotowywałam catering na I komunię. Nikt nie narzekał, a wręcz przeciwnie 😉
Naprawdę jest tak, że łapiesz inspiracje do postów w czasie oglądania filmów, czy dobierasz film do przepisu?
Zawsze
dobieram potrawę do filmu. Wypatruję co pojawia się na ekranie, notuję,
robię screeny. Gdy nie jest jasno określone co znajduje się na talerzu
wtedy improwizuję, szukam, lub sama tworzę przepisy.
dobieram potrawę do filmu. Wypatruję co pojawia się na ekranie, notuję,
robię screeny. Gdy nie jest jasno określone co znajduje się na talerzu
wtedy improwizuję, szukam, lub sama tworzę przepisy.
Jak planujesz wykorzystać tą nagłą popularność?
Na pewno będę kuć żelazo póki gorące i zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieję, że coś dobrego 🙂
Co wg Ciebie stoi za sukcesem blogów? Co sprawia, że jeden blog cieszy się popularnością, a drugi umiera śmiercią naturalną?
Pomysł,
wykonanie, systematyczność, oryginalne podejście i naturalność. Gdy
robi się coś z sercem to nie ma możliwości, żeby się nie udało. Jest
tyle tak podobnych do siebie blogów, ciężko się odnaleźć w tak ogromnej
ilości i zauważyć kogoś nietypowego (a takich blogów też jest dużo tylko
mam wrażenie, że giną gdzieś wśród natłoku innych blogów). Ważne, żeby
nie pędzić ślepo w jednym kierunku za większością.
wykonanie, systematyczność, oryginalne podejście i naturalność. Gdy
robi się coś z sercem to nie ma możliwości, żeby się nie udało. Jest
tyle tak podobnych do siebie blogów, ciężko się odnaleźć w tak ogromnej
ilości i zauważyć kogoś nietypowego (a takich blogów też jest dużo tylko
mam wrażenie, że giną gdzieś wśród natłoku innych blogów). Ważne, żeby
nie pędzić ślepo w jednym kierunku za większością.
Zdjęcia wykorzystane w poście pochodzą z profilu Alchemików LINK